• Alibey Mah. Kızkapan sokak İpek İş merkezi Kat:4 D10 Silivri / İSTANBUL
  • 0 212 986 08 22

Cinsel Hastalıklar

Tanı ve Tedavi Merkezi

Uzman Kadro

Deneyimli Doktor ve Personel

Laboratuvar Testleri

Hızlı ve Güvenilir Sonuç

0 212 986 08 22

HPV Nedir?

HPV (Human Papilloma Virüsü) genital bölgede siğillere ve rahim ağzı kanserine neden olan son derece bulaşıcı ve sinsi bir mikroorganizmadır. Hastalık tekrarlayıcıdır. Bazı durumlarda kronikleşebilir ve bağışıklığın azaldığı durumlarda tekrar tekrar ortaya çıkabilir.

HPV Enfeksiyonu neden önemlidir?

Son yıllarda HPV enfeksiyon sıklığında son derece hızlı bir artış gözlenmektedir. Bu hızlı artış virüsün çok kolay bulaşabilmesi sebebiyledir. HPV genital siğillere sebep olur ve genital siğil en yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Bir kadının yaşamı boyunca HPV ile enfekte olma ihtimali %75’dir.

Smear testim normal çıktı yine de HPV taşıyor olabilir miyim?

Smear testiniz normal olsa bile 35 yaş altında HPV ile enfekte olmuş olma ihtimaliniz %25’dir. Smear testinizde bir sorun varsa HPV taşıyor olma ihtimaliniz %50,2’dir.

HPV Enfeksiyonu Olduğumu Nasıl Anlarım?

Enfeksiyonun birçoğu belirtisiz ya da hafif belirtiler ile seyretmektedir. Belirti verdiğinde ise genellikle genital bölgede siğil şeklinde belirti verir. Siğil şeklinde belirti vermeden rahim ağzına yerleşip sinsi bir şekilde rahim ağzı kanserine sebep olması bu virüsün en kötü özelliğidir.

PCR yöntemi ile rahim ağzından smear şeklinde bir sürüntü alarak HPV virüsü taşıyıp taşımadığınızı belirleyebilmekteyiz. Virüsün DNA’sını tespit ederken aynı zamanda hangi tip virüsü taşıdığınızı da belirleyebilmekteyiz. Örneğin Tip 6 ve Tip 11 taşıyorsanız sadece genital siğile neden olur, kansere neden olma ihtimali son derece düşüktür ama tip 16 ve tip 18 taşıyor olmanız rahim ağzı kanseri açısından risklidir ve maalesef en sık görülen HPV tipi %32 ile HPV Tip 16 ‘dır .Bunu %17 ile HPV Tip 6 izler. HPV Tip 11 sıklığı %9, HPV Tip 18 sıklığı %6’dır.


HPV Kansere Yol Açar mı?

Dünyada virüs ya da bakteriler tarafından oluşturulan tüm kanserlerin yüzde 5’inin HPV virüsü ile oluştuğu bilinmektedir. HPV genellikle vücuda girdikten sonra ortalama 2-3 ay içinde siğil oluşumuna yol açmasına rağmen bu süre kişiden kişiye farklılık gösterebilir. HPV virüsü günlük yaşamda siğil virüsü olarak da adlandırılmaktadır. Siğiller en sık genital bölgede görülse de vücudun her yerinde görülebilir. Genital bölgede görülen siğillere tıbbi literatürde genital siğil, halk arasında kasık siğili isimleri verilmektedir.

Kansere sebep olan tipteki HPV (tip 16 ve tip 18 gibi) vücuda girdikten sonra kanser oluşma süreci 10-15 yıl gibi uzun bir süre almaktadır. HPV virüsünün bazı tipleri sadece siğile sebep olurken bazı tipleri hem genital siğil hem de kansere sebep olmaktadır.

Normalde siğil yapan HPV tipleri kanser yapmasa da beraberinde birden çok HPV bulaşma ihtimali olabileceği için HPV tiplemesi yapılıp HPV’ nin yüksek riskli mi yoksa düşük riskli mi olduğu belirlenmelidir.

Cinsel olarak aktif kadınların %75’inin hayatlarının bir döneminde siğil virüsü ile enfekte olacağı yani HPV enfeksiyonu geçireceği tahmin edilmektedir. Siğil virüsü ile enfekte olmak demek genital siğil ya da kasık siğili oluşacağı anlamına gelmez. Bazen siğil olmadan da HPV enfeksiyonu geçirilmektedir. Sevindirici olan ise HPV’ nin %80-90’ı vücuda girdikten sonra yaklaşık 1-2 yıl içerisinde vücudun savunma hücreleri tarafından yok edilmektedir. Genital siğil virüsünün çok az bir kısmı vücutta gizli olarak kalmakta ve bağışıklık sistemin zayıflaması durumlarında aktifleşmekte ve genital siğile ve hücre çoğalmalarına yol açabilmektedir.

Kasık siğili ve genital bölgede siğil şikayetleri ile merkezimize başvuran hastalardan aldığımız örneklerde çoğunlukla birden çok siğil virüsü tipine rastlamaktayız.

Vücudun genital bölge dışında diğer yerlerinde siğile neden olan siğil virüsü tipleri tesadüfen kasık siğili şeklinde belirti verebilir. Bu durumda siğil virüsünü tiplendirdiğimizde genital bölgede enfeksiyon yapan 40 tipten farklı bir siğil virüsü tipi sonucu gelebilir. Genital bölgede enfeksiyon yapan siğil virüsü tipi dışındaki tiplerin (bunlarda universal olarak sonuç gelmektedir) kanser yapma ihtimali çok çok düşüktür.


Bu yazımız da ilginizi çekebilir !
HPV Nasıl Bulaşır
HPV Nasıl Bulaşır ?

HPV’nin baş boyun bölgesine oral seks ile bulaştığı bilinmektedir. Ağız kanserlerinin yüzde 25'inin, boğaz kanserlerinin ise %35'inin HPV ile bağlantılı olabileceği düşünülmektedir.

Sayfaya Git